Hoe zorgen we ervoor dat kwetsbare ouderen met onbegrepen gedrag de juiste zorg op de juiste tijd en plaats krijgen? Drie zorgorganisaties in de regio bundelen hun krachten.
Zorgorganisaties GGZ Oost Brabant, Savant Zorg en de Zorgboog hebben de handen ineengeslagen ten behoeve van ouderen met (ernstige) gedragsproblemen. Door demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing neemt in geheel Nederland, en dus ook in onze regio, het aantal kwetsbare ouderen met ernstig probleemgedrag toe, zowel in de thuissituatie als binnen woonzorglocaties.
Bundelen en versterken
De drie zorgorganisaties zien het als een gemeenschappelijke taak en verantwoordelijkheid om een goed zorgaanbod voor deze doelgroep te organiseren. In 2020 willen zij een integraal expertisecentrum ouderen in de regio Helmond/Peelland ontwikkelen. Hiermee willen zij de professionele deskundigheid van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en die van de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) bundelen en versterken. Het expertisecentrum gaat deel uitmaken van de regionale keten voor kwetsbare ouderen.
Gezamenlijke aanpak
Projectleider van het samenwerkingsproject is Corrie van der Gaarden. Als afdelingshoofd woonverpleging bij de Zorgboog heeft zij volop praktijkervaring opgedaan. Dit voorjaar gaat zij als 'kwartiermaker' het integraal expertisecentrum verder vormgeven en opzetten. "Probleemgedrag is te omschrijven als gedrag dat de oudere zelf en/of diens omgeving als moeilijk hanteerbaar ervaart. Het is gedrag dat we niet direct begrijpen, waar misschien meerdere oorzaken voor zijn of niet direct een oorzaak voor is aan te wijzen. Het ontstaat vaak vanuit een complexe samenhang van biologische, psychologische en sociale factoren. De behandeling ervan vraagt dus ook om een gezamenlijke en multidisciplinaire aanpak vanuit zowel de GGZ als de VVT zorg. In het expertisecentrum kunnen we dat straks bieden."
Ambulante behandeling
"Het is de bedoeling dat we onze expertise straks voor alle zorgvormen gaan inzetten. Dus voor ouderen die nog thuis wonen en bijvoorbeeld wijkzorg ontvangen, voor ouderen die kortdurend moeten worden opgenomen en voor cliënten van woonzorglocaties. Consultatie, observatie en diagnostiek vanuit het expertisecentrum vindt dan ook in principe ambulant plaats, op de woonlocatie van de oudere. En indien nodig, hebben we straks ook een klinische opnamemogelijkheid. Maximaal negen cliënten kunnen dan tijdelijk bij ons verblijven voor diagnostiek en kortdurende behandeling."