“De Zorgboog heeft me altijd goed behandeld”
Het overwinnen van tegenslagen zit verzorgende en e-nurse Christel Eijsbouts (47) in het bloed. Dat begon al vóór 2014 toen zij lid was van wijkteam Laarbeek-breed. “Ik heb een verbrijzelde enkel met een pijnsyndroom tot gevolg. Omdat ik in de thuiszorg werkte, kon ik dat goed volhouden. Als ik op weg was naar een nieuwe cliënt, pakte ik mijn rustmomenten onderweg in de auto. Door een reorganisatie van mijn wijkteam kwam ik in zorgteam Zonnetij terecht. Ondanks dat ik hierdoor veel meer moest lopen, ging ik de uitdaging toch aan.”
Frontale botsing
In 2014 sloeg het noodlot toe. Een auto botste frontaal op de wagen van Christel. “Hierdoor kreeg ik een whiplash plus een hoop andere klachten. Vervolgens kwam ik in de ziektewet omdat ik het vooral lichamelijk niet meer kon bolwerken. Samen met de Zorgboog en een re-integratiedeskundige heb ik onderzocht wat bij mij past, welke mogelijkheden er zijn en wat ik lichamelijk aankon. Ook heb ik een aantal revalidatietrajecten doorlopen.”
Randje van de dood
Naast haar zorgbaan werkte Christel al jarenlang als administratieve kracht op het kantoor van een garagebedrijf. Deze gaf aan dat zij meer uren kon gaan werken. Vandaar dat de Zorgboog haar detacheerde. “Ik maakte afspraken met klanten, bestelde auto-onderdelen, stelde werkorders op en deed de boekhouding. In mei 2016 voelde ik me niet fit. Toen ben ik met spoed in het ziekenhuis opgenomen met een ontstoken hartzakje en anderhalve liter vocht bij mijn hart. Hierdoor zweefde ik een tijdlang op het randje van de dood. Gelukkig herstelde ik, maar ben nooit meer helemaal de oude geworden.”
Zorghart
Na haar herstel is Christel gekeurd door het UWV. “Die keurde mij volledig af als verzorgende, een klap in mijn gezicht omdat mijn hart in de zorg ligt. Daarna ben ik volledig voor het garagebedrijf gaan werken. Via de Zorgboog heb ik nog een opleiding mogen volgen als receptioniste/administratief medewerker. Na twee jaar heb ik afscheid genomen van de organisatie. Met pijn in het hart omdat de Zorgboog altijd aandacht voor me heeft gehad en me goed heeft behandeld.”
Eind goed, al goed
Toch bleek het werk in het garagebedrijf niet zaligmakend. In diezelfde periode bouwden doorzetter Christel en haar man een nieuw huis, waarbij ze veel bouwwerkzaamheden zelf deden. “Dat zware lichamelijke werk ging me goed af. ‘Als ik dit kan, ligt de weg terug naar de zorg misschien ook wel open’, dacht ik bij mezelf. Toen heb ik twee jaar geleden besloten om weer volledig bij de Zorgboog te gaan werken. Na een proefperiode van zeven maanden heb ik inmiddels een vast contract als verzorgende voor 24 uur in wijkteam Lieshout-Mariahout. Bovendien volg ik een opleiding tot verzorgende IG. Zo zie je maar: eind goed, al goed.”