Tijdens een infectieziekte, zoals bij het coronavirus, moet het lichaam hard werken om de infectie te bestrijden. Het lichaam verbruikt hierdoor meer energie en spiermassa wordt sneller afgebroken.
De behoefte aan energie en voedingsstoffen ligt hoger dan gebruikelijk, terwijl de inname van voeding juist minder kan zijn, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust, misselijkheid en/of benauwdheid. Ongeveer twintig procent van de coronapatiënten ervaart gastro-intestinale klachten als misselijkheid, braken, diarree en hevige buikpijn. Door de combinatie van bovenstaande factoren, verzwakt het lichaam en kan ondervoeding ontstaan.
Voldoende eiwitten
Het verliezen van spiermassa heeft grote gevolgen voor de gezondheidstoestand en zelfredzaamheid. Daarbij komt dat dit verlies aan spiermassa moeilijk te herstellen is en vaak resulteert in een blijvende verslechtering van de conditie. Eiwit uit de voeding is een essentiële bouwstof voor spieren en de rest van het lichaam. Zorg daarom voor voldoende (eiwitrijke) voeding en beweging, ook tijdens ziekte als dat kan. Een goede voedingstoestand in de thuissituatie vergroot dan ook de kans op het goed doorlopen van een besmetting van het coronavirus. De diëtist van Zorgboog in Balans kan hierbij een persoonlijk plan voor u opstellen.
Algemene tips:
- Verspreid het eten over de dag en gebruik meerdere malen een kleine maaltijd;
- Gebruik zoveel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, melk en volvette kaas.
- Maak bij voorkeur gebruik van hartig (kaas, vleeswaren, vis, ei) op uw brood;
- Neem bij elke maaltijd een zuivelproduct, zoals karnemelk, chocomelk, melk, drinkyoghurt, kwark, yoghurt;
- Neem de tijd voor het eten en eet rustig;
- In supermarkten zijn diverse energie en eiwitrijke producten verkrijgbaar.
Heeft u problemen met eten of wilt u tips en adviezen om de juiste voeding binnen te krijgen tijdens of na Covid-19? Maak dan gerust een afspraak met een diëtiste van Zorgboog in Balans via 0492-348444.
Lianne Hartman
Diëtist Zorgboog In Balans