De specialist ouderengeneeskunde is voornamelijk werkzaam in het verpleeghuis. Daarnaast werken ze tegenwoordig ook bij ouderen in de thuissituatie, als aanvulling op de zorg van de huisartsen.
Doordat veel meer (kwetsbare) ouderen met complexe problemen langer thuis blijven wonen, wordt er ook meer deskundigheid op dit gebied gevraagd. De drie specialisten ouderengeneeskunde van Zorgboog in Balans worden ingezet in het werkgebied van de Zorgboog. Pien Gimbrère is een van hen en vertelt hier meer over.
"De specialist ouderengeneeskunde behandelt en begeleidt mensen met complexe zorgproblemen. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen met een of meerdere chronische aandoening(en), maar soms ook jongere zorgvragers. De specialist ouderengeneeskunde kijkt niet alleen naar het ziektebeeld, maar óók naar de gevolgen van de gezondheidsproblemen voor het dagelijks leven van de persoon en zijn omgeving. Welke mogelijkheden heeft iemand nog om zo veel mogelijk uit het leven te blijven halen?
Zorgdiagnose
De huisartsen in de regio schakelen de drie specialisten ouderengeneeskunde van Zorgboog in Balans bijvoorbeeld in om de juiste zorgdiagnose te stellen. Wat heeft iemand nodig, op welke plek en van wie? Ook kijken zij mee naar de planning op langere termijn. Hoe zal een ziekte zich ontwikkelen?
Wat is voor de cliënt belangrijk en welke behandeling wil iemand nog ondergaan, gelet op de actuele gezondheidssituatie? Naast de doelen per persoon, zijn er ook algemene doelen opgesteld voor de inzet van specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die langer thuis kunnen blijven met passende zorg en/of inzet van het netwerk, minder polibezoeken en minder acute ziekenhuisopnames.
Complex
Omdat kwetsbare ouderen vaak kampen met uitgebreide en complexe problemen, werken de specialisten ouderengeneeskunde zelden alleen. Bij de meeste cliënten is sprake van een samenwerking met de wijkverpleging, casemanager dementie en een of meerdere collega's van Zorgboog in Balans zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en/of GZ-psycholoog. Samen met dit team van behandelaren vormen zij een zogenaamd Mobiel Geriatrisch Team. Dit team volgt bijvoorbeeld ouderen die vanuit een revalidatie-afdeling naar huis mogen om daar hun revalidatie voort te zetten.
Onafhankelijk
De specialisten ouderengeneeskunde van Zorgboog in Balans zijn ook beschikbaar voor het uitvoeren van een wilsbekwaamheidsbeoordeling ten behoeve van mentorschap, bewindvoering of andere juridische procedures waarvoor een onafhankelijke arts moet worden ingeschakeld."
Mocht u hier vragen over hebben, stuur dan een email naar ouderengeneeskunde.zib@zorgboog.nl of bel naar 0492 - 348 444.