Stichting de Zorgboog wordt bestuurd volgens het raad van toezichtmodel. De raad houdt integraal toezicht op het beleid van de raad van bestuur en de algemene gang van zaken.De uitgangspunten liggen onder meer vast in de zorgbrede governancecode, het wettelijk kader voor toezicht op bestuur in de zorgsector en de strategische koers van de Zorgboog. Vanzelfsprekend houdt de raad ook rekening met diverse andere wetten en relevante regelgeving waaronder de Wet op de ondernemingsraden en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstelling (zie ook Medezeggenschap).
Als organisatie voor zorg, wonen en welzijn heeft de Zorgboog te maken met veel externe toezichthouders. De overheid en de politiek zijn grondwettelijk verantwoordelijk voor kwalitatief goede, veilige, doelmatige en betaalbare zorg in Nederland. Publiekrechtelijke toezichthouders vervullen deze verantwoordelijkheid. Zorgspecifiek gaat het daarbij om de IGJ, de NZa, de NMa, de Voedsel en Warenautoriteit, provincie, gemeenten, brandweer en GDD. De Belastingdienst en de Arbeidsinspectie zijn voorbeelden van niet zorg-specifieke toezichthouders.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de zorg. Daarnaast bewaakt zij de rechten van patiënten en cliënten.
Inspectiebezoek de Zorgboog (vervolgbezoek, 2024)
• Aanbiedingsbrief definitief rapport Stichting de Zorgboog
• Definitief rapport Stichting de Zorgboog
Inspectiebezoek Thuiszorg de Zorgboog (2023)
• Aanbiedingsbrief definitief rapport Thuiszorg Zorgboog
• Definitief rapport Thuiszorg Zorgboog
Inspectiebezoek e-health de Zorgboog (2020)
• Aanbiedingsbrief definitief rapport e-health Zorgboog
• Definitief rapport toezicht IGJ e-health Zorgboog